Genellikle 40 yaş üzeri yetişkin grupta sıkça görülen bel ağrılarının nedenlerinden bir tanesi olarak gösterilebilen bel fıtığı, hemen hemen her yaşta ortaya çıkabilen hareket kabiliyetinde kısıtlılık yaratarak yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir omurilik rahatsızlığıdır. Nadiren cerrahi operasyon gerektiren bel fıtığı ameliyatsız, yatak istirahati ve fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavi yöntemleri ile iyileştirilmektedir.
Vücut omurga sisteminin bir parçası olan bel omurları ve aralarında yer alan, omurlara amortisör görevi gören esnek yapıya sahip diskler aracılığıyla vücut gövde ağırlığını kalça, diz ve ayak bileği eklemleri ile paylaşarak bir denge oluşturur. Yürüme, oturma, kalma gibi gerçekleştirilen tüm vücut hareketleri esnasında en büyük baskıyı omurlar arasında yer alan diskler görür.
Ters hareket, ağır yük kaldırma, yüksek bir yerden atlama, aşırı kilo alımı, öne eğilip kalkarak çalışma gibi nedenlerden ötürü disklere daha fazla baskı gönderilir ve diskler aşırı zorlanma karşısında yırtılarak omurilikten çıkan sinirler üzerinde bir basınç oluşturur. Diskler üzerinde meydana gelen deformasyon ve bunun sonucu olarak gerçekleşen omurilik arasındaki sinir hasarı oluşumu bel fıtık yani lomber disk hernisine neden olmaktadır
Uzun süreli hareketsiz yaşam tarzı, stresli bir iş hayatı, yanlış pozisyon ile oturma, kalkma ve yük taşıma, kilo kontrol problemleri ve sigara kullanımı bel fıtığını tetikleyen başlıca nedenler arasında gösterilmektedir. Hemen hemen her yaşta ortaya çıkabilen bel fıtıkları kalıtımsal olarak ortaya çıkmakla birlikte yaşa bağlı olarak da disk sıvılarının azalması ve elastikiyet özelliğini kaybetmesi durumlarında da meydana gelebilmektedir.
Omurilikten çıkan sinirlerin üzerinde oluşan basınç nedeniyle özellikle bel bölgenizde meydana gelen ağrılar, bel, kalça ve bacak bölgelerine doğru yayılarak artan bir bel ağrısı olarak kendini gösterir. Ayrıca bacaklarda ve ayaklarda karıncalanma ve uyuşukluk, hareket ederken zorlanma, denge kaybı, otururken ve yürürken zorluk çekme de bel fıtığı belirtileri arasında gösterilmektedir.
Bel fıtığı, belde, kalça çevresinde ve özellikle bacaklarda ağrı, uyuşma, yanma ve donma hissi meydana getirirken aynı zamanda kuvvet kaybı yaratabilir. Uzun süre tedavi edilmeyen bel fıtığının bir sonucu olarak iktidarsızlık, idrar tutamama gibi sağlık problemleri de meydana gelebilir.
Günümüz teknolojik koşulları göz önüne alındığında bel bölgesinde meydana gelen fıtık ameliyatsız tedavi edilebilmektedir. Bel fıtığının tedavisinde öncelikli olarak fıtık ağrısını baz alarak çeşitli görüntüleme teknikleri ile diskler üzerinde meydana gelen hasarın oranı ve sinir maruz kaldığı baskı derecesi tespit edilir ve ağrıya neden olan tahribatı azaltmaya yönelik anti-inflamatuar ilaçlar ve ağrı kesiciler ile tedaviye başlanır.
Bel fıtık şikayeti olan hastalarda genel olarak bilinen etkin tedavi yöntemi fizik tedavi ve rehabilitasyon metodudur. Manuel Terapi Ankara Sağlıklı Yaşam Merkezinde bel fıtığı tanısı ile gelen hastalar üzerinde yapılan detaylı tetkik ve muayene sonucu uygulanan fizik tedavi yönteminde başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Devamlılığın büyük önem teşkil ettiği fizik tedavi yönteminde, sıcak veya soğuk uygulamalar ile dokular üzerinde oluşan ödemin ortadan kaldırılması hedeflenerek kas spazmının hafifletilmesi sağlanır.
Fizik tedavi sonrası iyileşmenin stabil hale gelmesi ve vücuda eski hareketliliğine yeniden kazandırılması için bir dizi egzersizden oluşan rehabilitasyon süreci tedavinin seyrinde önemli yer teşkil etmektedir. Rehabilitasyon egzersizleri kasları kuvvetlendirmeyi amaçlarken aynı zamanda karın ve sırt kaslarını kuvvetlendirerek vücut üzerinde doğal bir korse oluşumuna yardımcı olur.
Eklem sertliği ve kas güçsüzlüğüne ortam yaratabileceğinden ötürü fizik tedavi ve rehabilitasyonu sonrası 1 haftadan daha uzun süren yatak istirahatleri kesinlikle önerilmemektedir. Bel fıtığının tedavi sürecinde tedavinini uzman fizyoterapistler kontrolünde gerçekleştirilmesi yanlış egzersiz ve uygulama sonucu oluşabilecek sakatlık risklerini önleme açısından büyük önem taşımaktadır. Tedavi yöntemleri hakkında tüm bilgiler ve randevu oluşturmak için iletişim sayfamı ziyaret edebilirsiniz.
Ameliyatsız bel fıtığı tedavisi esnasında uzman hekim ve fizyoterapistler kontrolünde bel fıtığı ağrılarını azaltmak, beli stabilize ederek bel üzerine binen yükü hafifletmek amacıyla korse kullanımı sağlanabilmektedir. Bel fıtığı korseleri beli sıcak tutarak, karın içi basıncı artırır ve bel yükünün istatistiksel olarak yüzde 25-30 oranında azaltılmasına yardımcı olmaktadır.
Bel fıtığı korseleri bel kavisinin azalmasına yardımcı olarak, omurilik ana kanalı ve yan kanallar üzerinde konumlanan sinir kanallarını gevşeterek faset eklemlerinin arasını açmaya yardımcı olarak omurlar arasındaki deformasyona uğrayan disklerin rahatlamasına yardımcı olur fakat disklerin iyileşmesini sağlamaz. Uzun süreli kullanımın tavsiye edilmediği bel fıtığı korseleri,özellikle bel ağrılarında kısa süreli rahatlama göstermektedir.
Ameliyatsız bel fıtığı tedavisinde başvurulan bir diğer başarılı yöntem ise manuel terapi yöntemidir. Ankara’da bulunan pek çok manuel terapi merkezlerinde, hastanın fiziksel ve psikolojik koşul ve durumları göz önünde bulundurularak uygulanan manuel terapi terapi seansları ile bel fıtığının iyileştirilmesinde olumlu sonuçlar elde edilmektedir.
Manuel terapi yöntemi ile bel bölgesindeki kilit ağrı noktalarına el ile bası yapılarak lokal olarak uygulanan elle burma ve çekme gibi çeşitli manevralar, disk deformasyonu sonucu meydana gelen kas spazmlarını hafifleterek, eklemlerin sahip olduğu anatomik ve fizyolojik hareket kabiliyetlerini kazanmalarına yardımcı olur. Omurgalar üzerindeki blokajların çözülmesini sağlayan manuel terapi uygulaması, dokular üzerinde rahatlama sağlarken boyun fıtığının iyileştirilmesine olanak tanır.
Epidural steroid enjeksiyonu, ameliyatsız bel fıtığı tedavisinde sinirlerin sıkışmasına ve uyarılmasına bağlı olarak bel bölgesinde gelişen ve sıkışmanın derecesine göre boyun, kol ve bacak bölgelerine doğru yayılan ağrıları iyileştirmek amacıyla uygulanan bir tedavi yöntemidir. Lokal anestezik içeren bir ilaç karışımı şeklinde uygulanır ve erken dönemde gerçekleştirilen bir çeşit ağrı tedavi uygulamasıdır.
Epidural steroid enjeksiyonu, deformasyona uğramış disklerin sinirler üzerine baskı yaptığı bölgeye direk olarak uygulanır ve özellikle fizik tedavi ve rehabilitasyon programları sırasında hissedilen vücut ağrılarının önlenmesine yardımcı olur. Epidural steroid enjeksiyonunun etkisi hasta gruplarına göre farklılık göstermekle birlikte, erken tanı ve teşhis aşamasında hastaların ağrı problemleri üzerinde %80 ile 90 oranında iyileşme grafiği gözlemlenmektedir.