fbpx

Omuz Ağrısı

omuz-agrisi

Omuz Ağrısı Tedavisi Nedir? Yöntemleri Nelerdir?

Omuz eklemi üzerindeki deformasyonlar  veya boyun fıtığı, boyun düzleşmesi gibi boyuna bağlı rahatsızlıklar sebebiyle köprücük kemiğinden başlayıp kürek kemiğine kadar dayanan ağrılara omuz ağrısı denilmektedir ve omuz ağrılarının tedavisinde nedenlerine göre farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

Omuz Ağrısı Nedir?

Omuz çevresindeki kıkırdak, yumuşak dokular, kas ve sinir hücrelerinde görülen rahatsızlıklar, donuk omuz olarak da bilinen omuz ekleminin etrafını saran esnek dokunun iltihaplanması ya da boyun üzerinde meydana gelen boyun fıtığı, boyunda sinir sıkışması gibi rahatsızların bir sonucu olarak oluşan vücut ağrılarına omuz ağrısı denilmektedir. Omuzlardaki ağrı bel ağrısından sonra en sık görülen ağrı tipidir ve genellikle cerrahi operasyona gerek kalmadan farklı yöntemlerle tedavi edilebilmektedir.

Omuz Ağrısı Tipleri Nelerdir?

Omuz ağrısı akut ve kronik olarak iki farklı tipte incelenmektedir. Akut tip omuz ağrıları düşme, zorlama, çarpma, kırık veya çıkık gibi ani fiziksel darbeler sonucu oluşmaktadır ve çoğu zaman hemen farkedilemeyebilir, ağrıların oluşup hareket kısıtı problemlerini yaratması zaman alabilir. Kırık, çıkık gibi durumlarda cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulsa da tedavi sonucu başarı elde edilmesi için rehabilitasyon programları büyük önem teşkil eder.

Diğer bir omuz ağrısı tipi, kronik tip ağrılardır ve önceleri omuz çevresinde şiddetlenen ağrılar, tedavi edilmedikçe artarak vücudun köprücük kemiği, boyun ve kaburga kemiği bölgelerine doğru ilerleyerek hastalar üzerinde günlük rutinlerini önemli ölçüde etkileyecek hareket kabiliyet kısıtlılığına yol açar.

Omuz Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Omuz ağrısının en sık görüldüğü bölge omuz çevresi bölgesidir ve ağrılar şiddetlendikçe boyun, kürek kemiği, kol ve parmak uçlarına kadar ilerleyebilmektedir. Bu nedenle omuz ağrısı tedavisinde erken teşhis tedavinin cerrahi operasyona başvurulmadan kısa sürede başarı göstermesi açısından büyük önem taşımaktadır ve tedavi için izlenecek metodların belirlenmesinde öncelikli olarak omuz ağrısına yol açan nedenlerin tespit edilmesi gerekmektedir.

Sıkışma Sendromu ve Donuk Omuz

Omuz ağrısının görülmesinin en önemli nedenlerinden biri omuz sıkışması sendromu olarak da bilinen omuz kaslarındaki tendonların sıkışıp üst kemiğe sürtünmesi sonucu meydana gelen ağrılardır. Sıkışma sendromunun yanı sıra omuz eklemini saran dokunun iltihaplanması oluşan sertliklere donuk omuz denilmektedir ve bu iltihaplanmanın bir sonucu olarak da omuzdan hareketle omuz üzerinde de ağrıya neden olabilir.

Rotator Kılıfı (Lif) Yırtığı

Halk dilinde lif yırtığı olarak da tanımlanabilen rotator cuff yırtığı , çoğunlukla spor yapan, üst kolu çevreleyen kasları yoğun olarak kullanan ve özellikle 40 yaş üzerinde görülen omuz ağrılarının en önemli nedenlerinden biridir. Üst kol kemiğinin üst ucundaki omuz eklemini yapan ve kemik baş kısmını çevreleyen kas ve tendonların üzerinde meydana gelen bir çeşit deformasyon, yırtılma sonucu meydana gelir ve şiddetli omuz ağrılarına, omuz hareketleri sırasında tıkırtı ve klik seslerinin gelmesine yol açar.

Bursit, Tendinit ve Tendon Yırtılması

Yaşla bağlantılı olarak görülme olasılığı yüksek bir diğer omuz ağrısı nedenleri arasında bursit, tendinit ve tendon yırtılması gösterilmektedir. Bursit omuz çevresi üzerinde yer alan kemik ve üzerini kaplayan yumuşak dokular arasındaki yastıkların iltihaplanması durumudur. Tendinit yaşa ya da aşırı yüklenmeye bağlı olarak zaman içerisinde meydana gelen tendon aşınmasıdır ve sakatlanmaya bağlı olarak yırtılma görülebilir. Her iki şekilde tendon ve tendinit rahatsızlıkları fiziksel deformasyonun yanı sıra omuz çevresinde görülen aşırı ağrı ile sonuçlanmaktadır.

Omuz bölgesi üzerinde tespit edilen hastalıklarının yanında boyun fıtığı, boyun düzleşmesi gibi boyun bölgesi kaynaklı rahatsızlar da omuz ağrısına sebep olabilmektedir. Ayrıca miyofasyal ağrı sendromu olarak da adlandırılan omuz çevresindeki kaslara bağlı olarak gelişen zorlanmalar sonucu ya da omuz çevresi kasların üzerinde yer alan sinirler üzerinde meydana gelen deformasyonlar sonucu da şiddetli omuz ağrıları görülebilmektedir. Tedavi süreci hakkında tüm detaylar için iletişim sayfasından bana ulaşabilirsiniz.

Kronik ve Akut Omuz Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Omuz ağrıları travmalar beraberinde görülebileceği gibi travmadan 1 hafta ya da 10 gün sonra da görülebilmektedir. Omuz ağrısı tedavisinde, ağrıların kronikleşmeden tespit edilip fizik tedavi ve egzersiz terapi programına başlanılması tedavide kısa zamanda başarıya ulaşmasında büyük rol oynar. Bu nedenle aşağıdaki durumlarda vakit kaybetmeden uzman bir doktor ya da fizyoterapist ile görüşülmesi önem teşkil etmektedir.

  • Omuz eklemi travmaları ile birlikte meydana gelen omuz ağrıları durumlarında
  • Omuzda şekil değişikliği
  • Omuzda giderek artan, geceleri uykudan uyandıran omuz ağrıları
  • Kolu kaldırmakta güçlük, his kaybı
  • Kolu kapasitesine aşmayan bir obje ya da eşyayı kaldırırken güçlük hissedilmesi
  • Omuz ekleminde sertlik, kızarıklık, ısı artışı durumlarında
  • Hareket kabiliyetinde meydana gelen kısıtlamalar

Omuz Ağrısı Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?

Omuz ağrısı tedavisinde ağrının nedenleri göz önünde tutularak oluşturulan, farklı seansların bir arada kullanıldığı fizik tedavi ve rehabilitasyon programları ile cerrahi operasyona başvurulmadan başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Omuz, baş ve boyun egzersizleri ile desteklenen, klinik pilates ve medikal fitness ile rehabilitasyon sürecini tamamlayan fizik tedavi yöntemleri aynı zamanda hastaların hareket kabiliyetini yeniden kazanmalarında yardımcı olmaktadır.

Manuel Terapi Ankara Sağlıklı Yaşam Merkezine omuz ağrısı şikayeti ile gelen hastalara öncelikli olarak detaylı tetkik ve muayene yapılmakta ve omuz ağrılarına sebep olan tüm nedenler detaylı olarak araştırılmaktadır. Elde edilen veriler doğrultusunda uzman fizyoterapistler kontrolünde hastalara eklem hareket kabiliyetini ve kas gücünü artırmaya yönelik egzersiz programları ile birlikte manuel terapi ve fizik tedavi seansları uygulanmaktadır.

Ortalama olarak 4 ya da 6 hafta boyunca devam eden fizik tedavi, manuel terapi , rehabilitasyon ve egzersiz programları sonucu omuz ağrılarının giderilmesinde yüksek oranda başarı kaydedilmektedir. Tedavi ve terapi programlarının uzman fizyoterapistler kontrolünde uygulanması ilerde oluşabilecek sakatlık risklerini önlemek açısından hayati önem taşımaktadır.

Omuz Ağrısı Tedavi Teşhisinde Hangi Yöntemler Kullanılır?

Omuz ağrıları kırık, çıkık gibi travmalar sonucu meydana gelebileceği gibi aynı zamanda omuz eklem, kas ve yumuşak doku üzerinde oluşan deformasyon ya da yırtılmalar sonucu da görülebilmektedir. Başarılı bir tedavi programı uygulanması için omuz ağrılarına sebep olabilecek nedenlerin tespit edilmesi büyük önem teşkil eder.

Omuz ağrısı tedavisinde ilk adım doğru görüntüleme yöntemlerinin etkin bir şekilde kullanılmasıdır. Yaygın ve öncelikli olarak boyun ağrısı şikayeti ile gelen hastalara kemik yapısını görmek, kırık, çıkık ya da kireçlenme bulgusunun kontrolünün sağlanması için röntgen çekimi yapılmaktadır.

Röntgen ile verimli bir sonuç sağlanamadığı takdirde yumuşak doku, kaslar, bağlar, tendon üzerinde kontrollerin yapılması,  omuz sıkışması ve benzeri durumların gözlenebilinmesi için MRG yani Manyetik Rezonans Görüntüleme tekniğine başvurulmaktadır.

Omuz ağrılarının büyük bölümünün yumuşak doku üzerinde meydana gelen deformasyonlar olduğu gözününde bulundurulduğunda MRG yöntemi omuz ağrısı tedavi sürecinde teşhis adımında etkin ve güvenilir bir şekilde kullanılan görüntüleme metodudur.

Omuz Egzersizleri Nedir?

Fizik tedavi ve rehabilitasyon programları ile birlikte kişilerin bireysel olarak günün herhangi bir anında uygulayabileceği basit omuz egzersizleri ile omuz ağrısı tedavisinde hızlı ve etkili sonuçlar gözlemlenmektedir. Ayrıca basit omuz egzersizleri, henüz kronikleşmemiş omuz ağrılarını gidermek ve ileride oluşabilecek klinik semptomların ortaya çıkmasını önlemektedir.

Aşağıdaki adımlarla günde bir defa 10 set olarak tamamlanan omuz egzersizleri tüm yaş gruplarına uygunluk göstermektedir.

  • Ayağa kalkın ve omuzlarınızı kaldırarak beş saniye bu şekilde bekleyin
  • Kürek kemiklerini birbirine doğru itip, sıkıştırmaya çalışarak beş saniye bekleyin
  • Kürek kemiklerini aşağı doğru çekerek beş saniye bekleyin
  • Gevşeyin, ve bu hareketleri 10 defa tekrarlayın.
Randevu Al
WhatsApp'ile Bilgi Al
Ara Bilgi Al 0 539 956 94 05
TurkishEnglish